Tuesday, July 20, 2010

:: Lari Rumah ::

ada satu kenangan yg aku tak kan lupa. masa kecik2 aku pernah lari rumah. :p masa tu umo aku 5 or 6 tahun. aku pun kurang pasti. kejadian bermula begini......

"aku ada jiran. sebelah rumah. masa kecik2 aku duk kampung. rumah pusaka arwah atuk blah ayah aku. pak cik ngn mak cik sebelah rumah ni dua2 keja. jadi bila diorang tak dak umah tue, rumah aku laa di jadikan "nursery" untuk dia hantar anak dia main2 ngn aku. (anak jiran aku tu sama baya ngan aku.tadika pun sekali)

...satu hari. anak jiran aku ni saket perut. mak aku suh laa dia p 'buang'. tibe2, die request kat mak aku something.

"boleh tak kalau nak 'buang' kat umah"

pulak dah! dah jadi satu keja aku kena pi teman dia balik umah. nasib baek umah sekangkang kera. kalau sekangkang dinosour??? kompem2 laa aku xpegi. pegi aku teman. dah abes selesai suma, aku ajak la dia balik umah aku balik. otw kitorang balik, boleh laa plak dia tak jadi nak balik. why? sbb dia nmpk sorg pakcik nie. pakcik ni pakcik aku. mmg laa dia garang sket. tapi xde laa sampai mkn orang. budak ni terketar2 takut. satu hal lagi aku nak pujuk. die boleh lak buat auta yg pakcik aku ada senapang. dats y dia takut sangat.

aku time tu bukan kata tak pandai, tapi cuma kurang pandai! hahaha. boleh terpedaya ngan dia. so kami amik tindakan lari dari situ. haaa! lari punya lari sampai kampung sebelah. lepak jap kedai makan mak kwn tadika aku. borak+main ngn kawan aku tu, tak sedar laa plak hari dah maghrib. tup! tup! aku nampak kelibat mak aku + kakak sepupu aku. rupanya diorang duk cari aku ngan anak jiran aku tu.

balik umah pa lagi. slasssssshhhhhh! tali pinggang pak aku hinggap belakang mak aku. pak ai nak balun ai, tapi mak ai selamatkan. hohoho! tak kena laa :p cian mak kan. gara2 nak selamatkan ai, yu jadi mangsa.huhuhu.. pak aku ni garang sket. ngan anak2 dia memang dia tegas. tapi still nakal gak.dah banyak kali kot aku kena tarik telinga sebab merayau sampai maghrib. uiskh! kenangan :)




p/s: motif aku kena marah??? patut anak jiran aku arr :'(

2 comments:

lea said...

x explain kat ur dad ker?

norulezd4i4 said...

explen. tapi biase laa. xkan die nak mrh anak org. lagi pun perangai sy masa kecik suka merayau. mana die nak caya :p

tanda blog