Tuesday, August 31, 2010

:: ORANG YANG SALAH ::

tuhan sengaja menemukan kita dengan orang yang salah
sebelum menemukan kita dengan orang betul.
supaya kita belajar dan pabila kita menemukan orang betul dan tepat,
kita sudah mula matang. syukurlah dengan apa saja yang tuhan hendakkan.
sebaik2 perancang adalah Allah dan aku cuma hambaNya yang juga merancang.
aku redha dan aku pasrah.
tidak sekali aku salahkan siapa.
meskipu kamu dan dia.
life is full circuit

Friday, August 27, 2010

:: Selalu Mengalah ::

jelaskan padaku isi hatimu
seberapa besar kau yakin padaku
untuk tetap bisa bertahan denganku
menjaga cinta ini

pertengkaran yang terjadi
seperti semua salahku

mengapa selalu aku yang mengalah
tak pernah kah kau berpikir
sedikit tentang hatiku

mengapa ku yang harus selalu mengalah
pantaskah hatiku
masih bisa bersamamu

Wednesday, August 25, 2010

:: Fikirlah Dulu Kamu Orang Seberang ::

sebelum ini aku ada menulis entri berkenaan ketidakpuasan hati rakyat indonesia terhadap Malaysia. dan ini sebagai sambungannya...

bukan untuk mengungkit setiap bait perilaku yang aku anggap sebagai kemanusiaan dari Malaysia terhadap Indonesia. sedarlah..! aku rasa terlalu cukup banyak Malaysia berlembut dengan negara seberang itu yang selalu bertindak keras dan mengejek2 negara ini.

lihat dari segi bantuan sudahlah! fikirlah rakyat Indonesia yang kamu rasa negara ini memperlekehkan bangsa kamu. misalnya berlaku gempa bumi disana, siapa negara pertama menghulurkan bantuan??? tsunami di acheh, siapa yang membekalkan pakaian, makanan dan tempat??? tak cukup dengan itu, orang yang mempunyai kedudukan di Malaysia, tidak lokek mengambil anak-anak yatim Indonesia hasil dari malapetaka yang melanda untuk dijadikan anak angkat mereka. ini yang rakyat Malaysia lakukan meskipun berjuta hamburan yang kamu lemparkan!!!

mahu usir rakyat Malaysia yang berada di Indonesia??? xperlu usir, mereka tahu pulang sendiri. bukannya mereka kesana secara haram!!! mahu dibandingkan, hampir sejuta dan mungkin lebih rakyat kamu disini. mencari rezeki. datangnya pula secara haram. nak kami usir??? xpelaa. Malaysia ini baik hati. nanti kami hantar mereka pulang ya??? hampir puluhan ribu kes jenayah di Malaysia datangnya dari mereka ini. sedarlah kalau ya pun nak bakar bendera Malaysia.

dari semua kelembutan yang kami tabur, cercaan yang kami dapat!


p/s : ya! aku tahu bukan semua rakyat Indonesia itu jahat. tapi sebahagiannya yang menimbulkan ketidakselesaan ini.

:: Ketidakpuasan Hati Rakyat Indonesia ::

lewat tadi aku menjengah blog2, paper dan juga laman sosial untuk update tentang isu rakyat indonesia yang membakar bendera Malaysia. siap dengan video aku dapat tengok cmner diorang buat himpunan untuk menkencam Malaysia yang diorang anggap sbgai sebuah negara yang memperlekehkan bangsa mereka.

aku tak tahu dimana silapnya Malaysia sehinggakan rakyat Indonesia sanggup 'menyakiti' hati rakyat Malaysia dengan membakar bendera Malaysia yang dianggap sebagai satu kebanggaan dan ini juga sangat sensitif bagi rakyat Malaysia. secara jujurnya, aku cukup terasa dengan perbuatan mereka yang sudah berulang kali aku dengar dan baca.

sebelum ini, mereka sangat tidak berpuas hati dengan tarian pandet yang dimasukkan di dalam sebuah channel dokumentari yang menceritakan tentang Malaysia. dokumentari ini telah disiarkan di 24 buah negara. rakyat Indonesia merasakan bahawa Malaysia telah 'mencuri' tarian itu yang dikatakan berasal daripada Indonesia. aku juga difahamkan bhwa rancangan ini bukanlah didokumentarikan oleh rakyat Malaysia tetapi oleh bangsa asing.

kemudian mereka tidak berpuas hati berikutan peristiwa laut sulawesi berkenaan hal minyak. hal itu juga boleh diselesaikan secara baik namun rakyat Indonesia lebih gemar menggunakan kekerasan. bagaimanapun, Himpunan Muslimin Islam (HMI) di Indonesia telah memohon maaf kepada Kedutaan Malaysia untuk sikap rakyat Indonesia yang membakar bendera Malaysia dan membuat serangan di Kedutaan Malaysia di Indonesia.

rasanya masih segar lagi isu berkenaan manohara dengan kerabat diRaja Kelantan. kes itu juga membuatkan rakyat Indonesia menkencam bersungguh-sungguh terhadap Malaysia. pelbagai tohmahan dilemparkan. aku juga mengikuti pelbagai blog termasuk blog hasil tulisan rakyat Indonesia dan melihat bagaimana mereka mencemuh bersungguh-sungguh terhadap Malaysia.

baru2 ini, ketika kita umat Islam sedang menyambut ramadhan, rakyat Indonesia sekali lagi membakar jalur gemilang dan menyerang Keduataan Malaysia di Indonesia berikutan hal penangkapan 3 orang penguatkuasa perikanan Indonesia oleh pasukan PDRM. walaubagaimanapun, aku difahamkan, 3 penguatkuasa tersebut terlebih dahulu menangkap 7 nelayan dari Malaysia yang dikatakan menceroboh perairan negara mereka.

hasil dari rasa ketidakpuasan hati mereka, mereka menghimpun rakyat mereka untuk melakukan 'Ganyang Malaysia' sekiranya berlaku peperangan diantara dua negara ini. tak cukup dengan itu, ada diantara mereka menyimpan hasrat 'murni' untuk mencincang rakyat Malaysia secincangnya sekiranya rakyat negara ini menjejakkan kaki ke Indonesia. Namun, Alhamdulillah, rakyat Malaysia masih selamat dan tiada hal seperti itu berlaku. dan mereka juga, ingin mengusir rakyat Malaysia yang ada dinegara mereka keluar dari negara mereka.


p/s : rentetan cerita tunggu sambungan selepas ini,.....

:: Nur Ena ::

lepak dataran =)

ini ena =)
one of mylevly fren. kitorang satu kos dan opcos laa satu universitas. hee =)
lama gak laa tak lepak skali. last pun jumpe kejap masa konvo.
tetibe rasa rindu membuak kat ko ena ='(
ko ada geng ko sendiri and aku pun ada group aku sendiri
tapi bile ko or aku ada prob,
mesti aku akan cari ko n ko akan cari aku
banyak bende kot kite kongsi sama
sekarang pun ada masa jer, ko call aku
thanks sbb masih ingat aku even kite dah jauh
tak lama lagi ko dah nak jadi isteri orang
aku doa yang baek2 jer tuk ko eh!
majlis ko nanti pun, aku yang jadi pengapit =)



p/s : =') & ='(

:: Sedikit Tidak Faham ::

sedikit pening sedikit keliru
ada dua perkara yang berlaku serentak
aku pun tak paham
mintak tuhan bimbing aku
huh!!!

Sunday, August 22, 2010

:: HOPE ::

kenapa mahu samakan kamu dengan orang lain??
setiap satu perkara yang berlaku itu sudah ada jalan ceritanya yang tersendiri
kamu dengan haluan kamu
dan mereka dengan haluan mereka
mungkin jika kamu bukan sekarang
kamu mungkin yang lain
syukurlah sayang untuk tiap satunya
mahu apa lagi
janganlah merungut sayang
ada rezeki untuk kamu nanti
dan masa itu kamu mungkin boleh berfikir
'ini semua hikmahkan?'
jangan terburu sayang
atur semua satu persatu
dan jangan lupa yang
Allah itu sentiasa ada untuk kamu
berusaha dan terus berdoa
jangan hanya sekadar dibibir dan ditulisan blog ini
tapi dengan segenap batin kamu untuk kamu
serah pada tuhan dan terus berusaha




p/s : masih berharap untuk semua perkara ..uhuu..!

:: sungguhan aku ::

aku mahu selalu dekat dengan tuhan. agar hari-hari aku sentiasa Dia ada. aku tahu dia ada untuk setiap hamba-Nya. dan itu aku rasa =)

aku sedar, kadang-kala aku menangis bersungguh-sungguh agar Dia ampunkan dosa aku. dan kemudian aku ulang perkara yang sama. aku mencari Dia diwaktu susah. mengadu nasib agar dia pinjamkan sedikit kekuatan-Nya untuk aku hadapi dugaan. kemudian bila senang, aku tidak langsung terpikir untuk sujud syukur padaNya. hampir setiap semua perkara.

memang aku alpa. tapi aku juga mahu jadi hambaNya yang taat untuk setiap perkara. aku perlu masa..! tapi bukankah terlalu banyak masa yang tuhan sudah taburkan untuk aku. dan kini. sekarang. ini juga masa yang tuhan beri untuk aku ingat padaNya.

jiwa aku kosong dan langsung tidak tenang bila aku jauh dariNya.



daia : sabar untuk setiap satu perkara =)

Friday, August 20, 2010

:: LEMBIK ::

selalu berangan tuk jadi gagah. konon aku kuat mcm badang. xnak nanges depan orang konon..! blah laa kau. walhal, hati lembik cam eskrem kena panas. cengeng!!!


daia : sedang mengata diri sendiri :p hahaa

:: BLOG WALKING ::

dah lama aku x update ini blog. haiskh! jgn jadi cam dulu sudah. smpai bape bulan aku tinggal blog nie tersadai tak dilawat. nak tulis ape pun bukannya tau. xda mood. mood melayang sudah. nie pun buntu. ideaaaa...


daia : blog walkinglah. hee :)

Thursday, August 19, 2010

saat ini aku terlalu rindukan Tuhan
dan mahu sentiasa Dia ada dengan aku
Ya Allah!
rindu saat master di PPUKM.

Wednesday, August 11, 2010

KONVO : me :)




KONVO : familia




p/s : thanks 4 ur support :)

KONVO : fren

lebly fren :)

leb-leb u olls

:)

"kitorang dah konvo lah"

wif mimie
yeah! sempena bulan Ramadhan yg mulia ini, saya menggunakan lagu tema Raihan pada blog ini :)

Monday, August 9, 2010

SYUKUR

aku mahu bicara sama tuhan
betapa aku syukur atas semua yang Kau tentukan
pernah menangis, jatuh dan bangun
hadapi semua dugaanNya
kini, Dia hadiahkan aku satu Majlis Konvokesyen bersama bintang2 hati yang sentiasa ada
tak kira susah senang bersama
pada Mak Ayah,
terima kasih untuk jasa kalian
setiap titis peluh mu membesarkan aku
akan ku balas setiapnya
kepada Lilin2 ku,
terima kasih untuk sokongan kamu
dari sekecil2 bantuan hinggalah yang besar
aku syukuri punya pembimbing seperti kalian
untuk semua ini, aku mahu ucap
TERIMA KASIH TUHAN !!


p/s : kepada Dr. Lokman, thanks for ur congratulation msg. patut suruh sy check msg yer?? hee..kepada Dr.Fauziah dan Dr.Nurul, thanks untuk bantuan kerja kepada saya. sy amat hargai. kamu lah lilin2 ku paling berharga :)

KONVO SUDAH :)

heyh! semua kawan
aku dah konvo
selamat bersama teman2 yang lain
terima kasih tuhan
untuk hadiah ini :)


p/s : setiap titis air mata aku adalah jawapan pada betapa aku mensyukuri rahmat Mu!

Saturday, August 7, 2010

mahu tido
pada kekasih
hati-hati ya dijalan raya
bawa keta baek2
sudah lewat ni
baca doa dan ingat Allah :)

p/s : selamat malam sayang

take note

dia mereka cerita bukan2 (fitnah itu)
sampai aku salah sangka pada perempuan itu
aku perjelas secara sedikit pada perempuan itu
dengan tujuan tiada perkara mahu di ungkit
perempuan itu mohon penjelasan yg lebih
tapi aku 'stop' menjelaskan
diam.........
tiba2, aku terfikir
'ntah2, laki itu buat cerita2 yang bukan2 pula pasal aku pada perempuan itu. haishk!!!


p/s : tuhan, tunjuk sedikit kuasa kamu. aku tak terdaya. hurmm.
tidak akan kamu sempat menikmati keindahan sesuatu perkara
sekiranya kamu terlalu banyak mempersoalkannya


Wednesday, August 4, 2010

hey, bitch!
don't come to me wif ur POKER FACE

:: aku.mak.ketawa ::

sedang ketawa berdekah dengan mak
aku anaknya yang selalu kena pukul masa kecik
dia kata, anak lain tak kena mcm aku kena
ketawa lagi :))
aku cakap, "mak tau, boleh kena tangkap tau. tu dah kes dera",
mak balas " mana ada orang tau "
aku bidas " eyh, zaman sekarang mak dah kena tangkap. nnti org kebajikan datang amik anak mak ni pastu pisahkan kalau ancaman ",..
mak tak puas hati kata " kalau orang tau pun, mesti paham. nak ajar anak jadi baik. tapi mana ada orang tau "
aku tembak " Allah tau. haaa! "
terus mak cubit aku bertalu-talu atas katil sambil aku dan dia ketawa berdekah-dekah tak hengat dunia.



p/s : IloveUmOM :)

AKU BERDOSA

kesal tak sudah
betapa hari ini aku berdosa
rasa seperti si tanggang yang durhaka
berkali aku guris hatinya
secara tidak sengaja

:: dah tak marah ::

tadi aku terkilan dengan sikap manusia
aku jadi marah + sedih
dalam marah aku
masih ada sabar yg aku bataskan
supaya dari sabar, aku tak berubah pada singa betina yang bengis
kau tahu kawan,
aku mahu baik pada manusia
mahu tiada pergaduhan yang aku cipta sendiri
mahu aku kau dia semua bahgia
aku positif!
tapi betul kata kau kawan
jangan positif sangat pada manusia
ada batas...
masa kau cakapkan
aku ketawa.
buat main perihal apa kau bicara
sekarang, aku yang kena. "wakenabeb"
sekarang, aku dah tak marah
aku doa yang baek2 saja untuk kamu
esok lusa kalau kau punya masalah
aku ada sini, masa tue baru aku cakap
apa yg jadi
sekarang diam saja :)



p/s : perlu ada sedikit kejam dalam hati. yeah! aku perlu kejam lepas ni. hahaha

Tuesday, August 3, 2010

F.A.K.E

dah 2 kali kot aku alami benda yg sama
hidup tak boleh baek sangat dengan manusia
kena ada kejam sket
baru tak pijak kepala
kau untung sbb
masih ada manusia
lam jantung, hati, akal aku tuk kau
kalau aku hitler
dah lama aku bunuh kau kejam
aku masih manusia
biar satu hari
bukan aku buka kebenaran
tapi orang keliling


p/s : Ya Allah, tambahkanlah kesabaran aku

.....

kalau boleh aku mencarut secara live
dah lama aku buat
muka kau aku bedal ngn buku lima aku
kalau aku masuk lokap pun tak kesah
janji hati puas
dalam lokap aku taubat insaf
dan kau
aku nak masuk hospital
mati pun tak pe



p/s : boleh tak aku nak mencarut.... argggghhh!!!

:: u're my destiny ::

video

my destiny

Monday, August 2, 2010

:: no idea ::

macam nak post macam2
tapi cam tak da idea
huh!
p/s : sayang, terima kasih untuk cinta kamu :)
terima kasih cinta :)

tanda blog